PDF Imprimir E-mail

HISTÒRIA DEL CLUB ATLETISME LA VALL DE SEGÓ

Ja pels any cinquanta, ací a la  comarca de la Vall De Segó  hi ha documentació  de que s´hi varen fer proves d’atletisme en les que es destacaba més el caràcter de profia o desafiament, i no tant un ànim esportiu i lúdic. Podem imaginar-nos la indumentària de l’época, ben allunyada de la estètica actual, i sobre tot el calcer utilitzat, on les tecnologies de la mitjasola de EVA, gel, zoom air, abzorb o wave  encara no havien vist nàixer als que ho anaven a inventar. I no cal dir res sobre els plans d’entrene (dels quals si que no hi ha documentació ) a banda de la dieta que segur que ningú complia.
També hi han dades sobre activitats atletiques en setmanes culturals, escolars i complementàries d’altres esports (bàsquet, futbol , futbet, pilota valenciana, etc…)  que totes juntes, i poc a poc anaven fomentant el renaixement d’una pràctica positiva i competitiva per a la societat  inquieta que necesitaba quelcom  per a després de treballar.

Però  va ser pels anys viutanta quan el fruït començà a madurar. Vinguè  una bojura,  tal volta des d´America, qui sap, o pot ser també de València ,i no era una altra cosa que… fer una marató . La sequència era la següent:  un mateix començava  posant-se en forma per diverses raons, fóra per perdre uns kilets, fóra per estar més “yeye”, o bé fóra com a complement d’un altre esport fins que acabava  proposant-se  “vull fer una marató”. Clar que en aquells temps  sonava a una barbaritat  (hi ha que tindre en compte que hui també ho es) però de totes formes, ací en la comarca començavem  a vore als primers “desfaenats” (com ens deien aleshores , i també encara) en pantaló curt i unes deportives que no tenien res que vore en les d’ara, trotant pels camins del terme (alguns eixien en cotxe i  el deixaven  en la Font de Quart per a que no el veren),  fins que un dia  els Clavaris-Festers de Quartell tingueren la feliç idea d´organiatzar la primera Volta a Peu  a Quartell com un acte més dins les festes del poble.
La foto de eixida  era espectacular, tots junts, majors i menuts, sense arco d´eixida i meta, amb una ratlla pintada en terra i poc mes. Van ser ben pocs els que la acabaren.  Pense que ningú s’imaginaba , jo el primer, la transcendència   d´aquest event  ja que no s´hi guardaren  les dades de participants ni guanyadors de eixa  primera carrera, pensant-se que el fet quedaria en l’oblit.
Si açò passava a l´any 1981; l’any següent, també Faura es va afegir a la tendència  organitzant la seua volta a peu, i també Quart eixe mateix any. Cap l’any 1983  ja varen ser Quartell, Faura, Benifairó, i Quart per este ordre, els pobles de la subcomarca que contaben amb una Volta a Peu.
Definitivament, el  nostre club es va fundar pel maig  de 1985, quan ja s’havien  organitzat  esdeveniments  atletics, havent-se celebrat  quatre voltes a peu a  Quartell, dos a Faura i una a Benifairó. Va ser aleshores quan un grup de corredors varen pensar que al igual que hi havien equips de bàsket o de futbol, també hi puguera  haver un d’atletisme, amb equipatjes uniformats, plans d’entrene, i organitzadors d’aquestes disciplines i així obtindre subvencions i ajudes per a l’esport.

       Formaciò 

A partir d’eixe inici, el Club Atletisme La Vall de Segó, ha anat d’una manera pogresiva fins a dia de hui, innovant-se, expandint-se i també consolidant-se com una de les organitzacions més representatives de la subcomarca de Les Valls i compromessa en l´activitat esportiva. El primer pas i més important va ésser el fet de moure una cursa pels cinc pobles. Amb molt d´esforç i d’una forma conjunta  i unànime, el miracle va ser possible… Decembre de 1988, a la Vila de Benavites es donava la primera eixida a La mitja Marató La Vall De Segó.
L’any següent  eixia de Benifairó, i així per ordre alfabètic  tots els diumenges desprès de la festivitat de la Purissima (8 de desembre) ininterropudament  s’ha paralitzat el tràfic per vore passar la mitja.
Mentre tant, els aficionats teniem més inquietuds. El calendari  atlètic semblaba buit, i així , el mes de Març de 1991  abans que ningú organitzara alguna carrera de muntanya, ací  es vàrem inventar  “De Quartell A Almedijar”, una travessia camp a través, de forma no competitiva, seguint la ruta que una colla de dolçainers  que temps enrere feien ús per vindre als pobles de Les Valls per a animar les festes. Cal apuntar que per respete a la  nostra filosofia, de seguida vàrem  rectificar el nom  i li anomenem  “De La Vall De Segó a Almedíjar”, per no resaltar ningún poble més que un altre. De  Almedíjar hi ha una  anécdota en la primera eixida: es varen perdre dos corredors i el vehicle auxiliar, donat que quasi tots desconeixien el camí. També dir que es van fer unes samarretes conmemoratives pintades a mà.

Socialment, el nostre club ha valgut com a mig  per donar a coneixer la nostra menuda comarca per tot arreu, fent presència a quasi totes les ciutats  d’Espanya, participant en les clàssiques maratons de Barcelona, Madrid, Sevilla, Oviedo, Ciudad Real,etc….  Fins i tot hem participat en algunes proves  europees, inclòs la marató per excel.lència:  New York City.

          NY

Hi han grans noms de corredors que han xafat el nostre podium, jo nomenaría en primer lloc a Eduardo Alcaina, per la seua  humiltat  i unanimitat alhora d´acaparar el.logis. També a Recaredo Agulló,  perque a banda de ser un atleta, és el poeta de l’atletisme entre altres  grans coses.També a Diego Sánchez ,que encara  avuí ostenta els nostres rècords. David Julià , un altre fenòmen… i així un llarg etcétera, acabant amb Hassane Ahouchar, guanyador amb solvencia de l´ultima edició.

           Diegometa           Alcainameta


 

 
Banner
 

Enquesta

T´agrada la web?
 
Patrocinador de la Mitja Marató La Vall de Segó:
Banner
Powered by Promosmedia

Conectados

Tenemos 50 invitados conectado